68 danskere ”indtager” på ny en landsby i Sydindien

Den 23-01-2012, Mitraniketan, Kerala, Indien

Ikke siden den danske kongemagt var tvunget til at sælge kolonien Trankebar på den sydøstindiske kyst, har en gruppe danskere på under 70 i antal, gjort så stort et indtryk på lokalbefolkningen i en mindre landsby i Sydindien.

Hermed en lille beretning fra Mitaniketan med fokus på Ranum efterskoles besøg i perioden 11/01 til 19/01 2012, hvor efterskolen med deres 40 friske elever + lærere og rejseleder Anders fyldte godt op på uddannelsescenteret.

Når alle elever, lærere, instruktører og frivillige og 17 yoga interesserede danskere var talt op, var vi den 11-01, meget usædvanligt skal siges, i alt 68 danskere som på hver vores måde var i fuldt sving med, at opleve den intense atmosfære af varme, åbenhed, gæstfrihed og villighed til samarbejde, som alle nye mødes med, af ansatte, studerende og ledelse på Mitraniketan. Ikke at forglemme den venlige nysgerrighed og hjælpsomhed som befolkningen i den omkringliggende landsby Vellanad udviser.

De 40 efterskoleeleverne fra Ranum var i alderen 16-18 år nogle lidt ældre. De var under ledelse af Anders som har et 13 års langt kendskab til Mitranikitan og Kerala staten i Sydindien.

Formålet med efterskoleelevernes studieophold var, at give danske efterskoleelever mulighed for på tætteste hold, at opleve en indisk hverdag sammen med og i samarbejde med indiske unge i samme aldersgruppe. En flot og spændende tanke i betragtning af de mange store forskelle i sproglig og kulturel henseende som eksisterer.

Ud over at opleve den indiske ungdoms fattige og krævende hverdag, hvor kravene til disciplin og selvhjulpenhed begynder klokken 5.00 og først slutter efter 18.00 om aften, mødte de danske unge også glade unge indiske piger og drenge som tydeligvis er glade for at få lov til at studere og blive dygtigere. Ligesom de lokale unge deler lysten til at tage fat om den nye og store og spændende verden som de danske unge.

Helt ind til huden og næseboerne mødte de danske unge også nogle af de indiske realiteter med velstand og ekstrem fattigdom side om side, når de to og to gik rundt i landsbyen eller i Trivandrum, hovedstaden i Kerala. Ekstrem fattigdom lugter og er beskidt.

De så og hørte på nærmeste hold, en meget fremmed og farverig religiøs verden med de mange templer med dansende gudinder og hellige dyr.

I det tætte program var der heldigvis også tid at ride på elefanter og besøge bjergstammer i landsbyer i de omkringliggende bjerge for se og høre om deres særlige vanskeligheder.

grundtvig
Billedet af Grundtvig hænger på højskolen

De mere opmærksomme blandt de danske efterskoleelever vil også have lagt mærke til, at Mitraniketan centeret bærer tydelige præg af, at grundlæggeren Shri K. Viswanathan og hans hustru var entusiastiske tilhængere af store danske uddannelses-tænkere som F. S. Grundtvig og Kold. Begge har sammen med andre nøglepersoner fra centeret studeret i lange perioder på danske folkehøjskoler.

Programmet var delvist planlagt før ankomsten af elever og lærere fra Ranum efterskole i tæt samarbejde med ledelsen og studerende på Mitraniketan.

Hermed en hilsen fra Mitraniketan
Anders Gulmark